Szerző: Makronom Intézet | 2022-07-06 09:17:10

Májusban 9,4 százalékkal bővült az ipari termelés

2022 májusában az ipari termelés volumene 9,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 áprilisához mérten 1,4%-kal nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 5,9%-kal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában. 

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt. 

A Makronóm Intézet KKV-kat és nagyvállalatokat is magába foglaló ipari körképe alapján megállapítható, hogy az ipar teljesítménye robosztus és ez az erős teljesítmény a következő hónapokban is fennmaradhat.

Várakozások

A vállalkozások gazdasági tekintetben az elmúlt időszakot pozitívan értékelik és pozitív várakozásokkal tekintenek a következő hónapokra is, tekintettel elsősorban a továbbra is jelentős rendelésállományra. Akadt olyan vállalkozás, aki az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztései eredményeként jövőre 45 százalékos termelésbővüléssel tervez. A pozitív várakozásokat döntő többségben a növekvő energiaárak, valamint a globális értékláncok szakadozásaiból származó beszerzési kihívások árnyalják.

Termelést befolyásoló tényezők

Az energiaárak, az alapanyagok drágulása és hiánya, valamint az ellátási problémák továbbra is jelentősen befolyásolják a vállalkozások mindennapjait. Ugyanakkor a feszes munkaerőpiac miatt a munkaerőhiány is több vállalkozásnál jelentett kihívást. A forint árfolyamának alakulása számos vállalkozást érint, de eltérő módon: vannak vállalkozások, amelyek számára előnyt jelent a gyengébb árfolyam a (forintban mérve) növekvő exportbevételek okán, ugyanakkor bizonyos, nem exportáló vállalkozásokat a (forintban mérve) dráguló import negatívan érinti.

Lehetőségek és kockázatok

A korábbi és jelenlegi kormányzati beruházástámogatási programoknak köszönhetően számos vállalkozás a termelékenység további javulását várja, amely szintén okot ad számukra, hogy optimistán tekintsenek a jövőbe. Emellett a járműipart sújtó chiphiány kapcsán egy járműipari szereplő elmondta, hogy az idei év végén már jelentősen enyhülhetnek a chipellátással kapcsolatos globális kihívások. A kockázati oldalon az általános (globális) bizonytalanság az, amely a leginkább befolyásolja az üzletmenetet, hiszen a napi árazások az alapanyagok tekintetében, vagy éppen a folyamatosan változó energiaárak miatt nehéz a megalapozott tervezés.

Összességében megállapítható, hogy a vállalkozások előre próbálnak tekinteni és a lehetőségeket keresik, a tekintetben, hogy a jelenlegi helyzetet - amelyet döntő többségben külső hatások befolyásolnak - hogyan tudják a saját javukra fordítani.

Forrás: KSH


Kapcsolódó Elemzések