Szerző: Makronóm Intézet | 2022-07-07 16:12:04

10 hónap után újra többlet a külkereskedelemben

2022. májusban a kivitel értéke 12 milliárd 116 millió eurót (4619 milliárd forintot), a behozatalé 11 milliárd 981 millió eurót (4560 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 135 millió euró (59 milliárd forint) volt. A kivitel 76, a behozatal 71%-át az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.

2022. májusban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 28, az importé 27%-kal nőtt.

Az exportpiacokon aktív, jellemzően az ipari szektorokban működő vállalkozásokat kérdeztünk meg az exportértékesítésük alakulásáról. A válaszolók többségében optimistán tekintenek a következő időszakra, a vállalkozások döntő többségét direkt módon nem érinti az orosz-ukrán háború, ugyanakkor exportcélországaikon keresztül a háború érzékelteti hatását.

 

A vállalkozások többségénél az exportteljesítmény stagnált vagy növekedést mutatott az elmúlt hónapokban. Számos vállalkozás megemlítette, hogy a közeljövőben további terjeszkedésben gondolkodnak, melyeknek a célországai között Szlovákiát, Romániát, illetve Kínát és az Egyesült Arab Emírségeket is említették. Ezek a bővülési tervek az export növekedésének irányába hatnak, valamint hozzájárulnak a külső egyensúly javulásához is, ahogyan azt a legfrissebb adatok is mutatják: 10 hónap után újra pozitívba fordult a külkereskedelmi egyenleg. A külkereskedelmi mérleg pozitív egyenlege fontos tényező a forint árfolyamának támasztásában is, ugyanis az exportáló vállalkozások devizabevételeiket jelentős mértékben váltják át forintra belföldi költségeik fedezésére, ami keresletet támaszt a magyar deviza iránt.

A csökkenő exportteljesítményről beszámoló cégek elsődleges célországa Németország volt, így azon exportáló cégek szembesülhetnek kihívásokkal, akik erőteljesen függenek a német gazdaságtól. A német gazdaságban továbbra is tapasztalhatóak az ellátási az ellátásilánc-problémák, amelyet az orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus járvány elleni szigorú kínai korlátozások okoznak. Továbbá fontos kiemelni azt is, hogy az orosz gázszállítások visszafogása jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, amely igen súlyos következményekkel járhat az ipari megrendelésekre, és ezáltal közvetve a magyar exportra is.

 

 

Forrás: KSH


Kapcsolódó Elemzések